Składniki:
ciasto
- kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 4 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki mąki
W rondelku rozpuścić margarynę, cukier, kakao i wodę. Doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia. Wystudzić, żeby nie było gorące. Odlać 1/2 szklanki na polewę.
Białka oddzielić od żółtek. Do letniej masy czekoladowej dodawać kolejno po żółtku i miksować. Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym i zmiksować na jednolitą masę. Z białek ubić pianę (dodać odrobinę soli, ubijać najpierw na wolnych obrotach, a potem na szybszych). Pianę z białek delikatnie wmieszać w masę czekoladową.
Formę prostokątną tradycyjną ok. 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby wystawał. Połowę masy czekoladowej przelać do formy i wyrównać.
masa serowa
- 1 kg sera na sernik
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu waniliowego
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć w misce z cukrem na jednolitą masę. Dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę. Stuknąć kilka razy miską o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza z masy.
Masę serową wylać na masę czekoladową do formy. Na to wyłożyć łyżką punktowo masę czekoladową. Widelcem/patyczkiem przemieszać masę, robiąc esy floresy.
Piec w 180 stopniach, ok. 1 godzinę (do suchego patyczka)
Sernik powinien wystygnąć w wyłączonym piekarniku. Na ostudzone ciasto wylać polewę.
Sernik schłodzić w lodówce. Najlepszy jest na drugi dzień.
Smacznego
też bym chętnie złożyła zamówienie na taki pyszny sernik.
OdpowiedzUsuńnic prostszego:) pozdrawiam ciepło
Usuńdużo dobrego słyszałam o tym serniku, a nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTwój mąż ma z Tobą dobrze :D
na pewno ma ze mną słodko;) pozdrawiam.
UsuńA sernik warty zrobienia. Szybko i prosto się robi, a ile rozkoszy podczas jedzenia:)
jeden z moich ulubionych serników ;]
OdpowiedzUsuńhttp://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
uwielbiam izaurę :), pyyysznie u Ciebie wygląda
OdpowiedzUsuńdziś przetestowałam przepis, zmieniając jego nazwę na Niewolnicę Isaurę :) Ciasto jest proste w zrobieniu i baaardzo smaczne, co potwierdził mój nie lubiący ciast mąż :) Karra, dzięki :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie miałam pisać, że u mnie to coś to się Isaura nazywa. Też piekę jak pomysłu na twaróg nie mam :)
OdpowiedzUsuńZuza ;)
Chyba muszę przestać zaglądać na tego bloga bo przestanę się mieścić w swoje ciuchy!!! ;-)
OdpowiedzUsuńTakie pyszności! To kolejne ciacho, które "muszę" zrobić ;-)
W niedzielę biorę się za jogurtowe.
"Murzynka na diecie" pchnęłam dalej - Koleżance diabetyczce.
A dziś ciasto "amerykańskie z jabłkami", choć (wybacz) nie z Twojego bloga, ale jest takie, że samo się robi (serio!) ;-) więc tylko na takie dziś wystarczyło czasu ;-)
a to amerykanskie z jabłkami mnie teraz zaciekawiło:) co to za twór, skąd to? chętnie spróbuję, rzuć przepisem:) pozdrawiam. I zaglądaj zaglądaj, ciuchy zawsze można wymienić, a z przyjemności słodkości trzeba korzystać:)
UsuńTo "amerykańskie z jabłkami" mam z jakiejś gazety. Ale zrobiło furorę w domu - smaczne, a dla mnie - praktycznie brak pracy ;-)
OdpowiedzUsuńJak robiłam je pierwszy raz to nastawiłam sobie zegarek, żeby nie zapomnieć, że w ogóle je robię!!!
4-5 średnich jabłek kroimy w kostkę, zasypujemy 1/2 szklanki cukru
ZOSTAWIAMY na 15 minut
Potem sypiemy na te nasze odpoczywające jabłka podane składniki DOKŁADNIE w TEJ kolejności:
5 dag bakalii (ja dałam żurawinę, bo tylko to miałam)
4 łyżki cynamonu
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżeczkę sody
2-3 łyżki kakao
2 duże lub 3 małe jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
i... zostawiamy na 30 minut :-D
Na koniec mieszamy drewnianą łyżką i wykładamy do blachy (wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą).
Piec w 200 st. około 30 minut.
Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.
Jakby co - smacznego!
podobnie się robi jak placek gaździny:) to na pewno spróbuję, dzięki wielkie:)
Usuńu mnie gościła w niedzielę, jedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuń