Składniki:
ciasto
- 200g mąki
- 100g masła
- 100g cukru (ja użyłam cukier brązowy trzcinowy)
- 1 jajko
Mąkę połączyć z cukrem i dodać zimne masło. Wszystko posiekać nożem, następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyciąć okręgi o wielkości odrobinę większej niż foremki. Przełożyć do foremek, a nadmiar ciasta odciąć nożem. Nałożyć folię aluminiową na każdą tartaletkę i obciążyć grochem/kaszą/fasolą.
Piec w 180 stopniach, ok. 15-20 minut.
krem patissiere
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki masła
Mleko zagotować z cynamonem. Osobno ubić żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i nadal ubijać. Następnie dolewać gorące mleko, nadal ubijając. Jeżeli masa nie zgęstnieje od razu, przelać ją do garnka i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszają (można miksować), aż zgęstnieje. Odstawić na bok. Dodać masło i wymieszać.
Krem wyłożyć na podpieczone tartaletki. Na krem możemy nałożyć wybrane owoce, ale możemy również najpierw podpiec, a dopiero potem wyłożyć owoce.
Piec w 200 stopniach, 10-15 minut.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz