środa, 4 stycznia 2012

naleśniki z żurawiną czyli wariacji naleśnikowych ciąg dalszy


Naleśniki, naleśniki... najulubieńsze danie dzieciaków i dorosłych. Ale dla mnie nudne. I stąd kombinacje, wariacje i szaleństwa. Było ze szpinakiem na słono, teraz z żurawiną na słodko. Dodatek wybieramy sami. 





Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • olej
  • 100 g suszonej żurawiny
Z podanych składników wyszło 8 dużych naleśników. Jeżeli chcemy więcej, możemy składniki podwoić.
Żurawinę posiekać. Połączyć wszystkie składniki ze sobą, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na 20 minut, żeby ciasto odpoczęło. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Smażyć naleśniki.
Możemy je podawać z serkiem waniliowym, nutellą. Choć ja osobiście wolę takie proste bez niczego, ponieważ żurawina daje świetny smak.


Smacznego


3 komentarze:

  1. a czy żurawina nie jest gorzka ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam żurawinę z jabłkiem i wiele innych wariacji dostępnych na stronie www.anielskieprzysmaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam żurawinę z jabłkiem dostępną na www.anielskieprzysmaki.pl i wiele innych pyszności

    OdpowiedzUsuń