Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (ja dałam 2 suche budynie śmietankowe)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- kostka masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru (można dać mniej)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 3-4 średnia jabłka
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
W misce wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce utrzeć masło z 1/2 cukru na puszystą i białą masę. Resztę cukru wymieszać z cynamonem. Do masła dodawać po jednym jajku, nadal ucierając, aż się wszystko dokładnie połączy. Zmniejszyć obroty w mikserze na minimum i dodawać na zmianę mieszankę z mąki i mleko, na 3 razy.
Połowę masy wyłożyć na sód wysmarowanej masłem tortownicy. Na ciasto wyłożyć jabłka, mogą na siebie nachodzić. Jabłka posypać połową mieszanki cukru i cynamonu. Na to wyłożyć resztę ciasta i posypać resztą mieszanki cukru i cynamonu.
Piec w 190 stopniach, 35 - 40 minut (do suchego patyczka).
Smacznego
Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za dodanie przepisu do akcji:D
OdpowiedzUsuńpiękny ten jabłecznik!
OdpowiedzUsuń