I znalazłam fajny przepis na placuszki drożdżowe z dynią na Kwestii Smaku. Placuszki są świetną przystawką do piwa na przykład.
Składniki:
- 200 ml ciepłego mleka
- 7 gr suchych drożdży (instant)
- 2 łyżki cukru
- 450 g mąki
- 200 g masła
- 1 łyżeczka soli
nadzienie
- dynia (cukinia itp)
- cebula
- przyprawy (pieprz)
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać pokrojone w kostkę masło i sól i ręką tak rozcierać masło z mąką, aby powstała kruszonka. Do tego wlać drożdże z mlekiem i zagnieść ciasto. Następnie uformować kulę i wstawić do lodówki na pół godziny.
W między czasie posiekać drobno cebulkę, dynię zetrzeć na tarce i wymieszać z cebulką. Dodać pieprz, ale uwaga ostrożnie z solą, ponieważ warzywa mogą puścić sok.
Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Na jeden krążek nałożyć nadzienie, przykryć drugim i zlepić brzegi. Placuszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 200 stopniach, około 25 minut.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz