Składniki
ciasto naleśnikowe
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego
- 250 g białego sera (ja miałam półtłusty)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić. W międzyczasie przygotować farsz.
Na maśle podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek. Dodać szpinak i dusić, aż woda odparuje. Dodać pokruszony twaróg, wymieszać i chwilę podusić. Doprawić solą i pieprzem.
Z ciasta piec naleśniki na dobrze nagrzanej patelni z odrobiną oleju.
Następni na naleśnik nakładać łyżkę farszy, zwijać w rulonik (podobnie jak gołąbki). Wyłożyć do naczynia żaroodpornego bądź blachy. Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni, ok 10-15 minut. Można na naleśniki dać starty żółty ser.
Smacznego
mniam :) uwielbiam szpinak
OdpowiedzUsuńtylko biały ser zamieniłabym na fetę :)