czwartek, 29 grudnia 2011

czekolady na gorąco z rumem czyli idealna dawka ciepła w zimowe wieczory


Przepis na czekolady na gorąco z dodatkiem rumu znalazłam na blogu Magia w kuchni. Trochę zmodyfikowałam, bo śmietana w czekoladzie i śmietana bita to za dużo śmietany w śmietanie dla mnie;) Napój idealny na zimowe wieczory, rozgrzewa, rozwesela i daje pełnię szczęście. Oczywiście możemy przygotować wersję dla dzieci bez rumu, niech i one mają odrobinę tej radości.




Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej lub białej czekolady
  • 2 łyżki rumu (jeżeli chcemy mocniejszy napój, możemy dać łyżkę więcej)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • po 1 kostce czekolady mlecznej, białej i gorzkiej
Mleko podgrzać w rondelku. Wrzucić połamane czekolady i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać rum i wymieszać, można podgrzać. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Czekoladę porozlewać do filiżanek, na górę nałożyć bitą śmietanę i oprószyć potartymi kostkami czekolady.

Smacznego

2 komentarze:

  1. Muszę wypróbować! Jak jest ze słodkością tego napoju?

    OdpowiedzUsuń
  2. jest słodkie, ale znośnie. jednak więcej gorzkiej czekolady robi swoje

    OdpowiedzUsuń