Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- kostka masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- jagody/maliny albo jagody i maliny
- budyń waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie płatków migdałowych
- ok. 1 szklanki cukru
- 1/3 szklanki wody
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Oddzielić żółtka i białka. Do mąki dodać 4 żółtka i pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć, szybko zagnieść i schłodzić 30 minut w lodówce.
Owoce wymieszać z cukrem i suchym budyniem.
Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę.
Połową ciasta wyłożyć tradycyjną blachę do pieczenia. Na owoce wylać pianę z białek, a na koniec pokruszyć resztę ciasta.
Piec w 180 stopniach, 50 minut.
W tym czasie zajmujemy się migdałami. Na patelnię wysypać płatki migdałowe, wsypać cukier, wlać wodę i wymieszać. Prażyć na średnim gazie, od czasu do czasu mieszając. Woda powinna odparować, a następnie cukier zacznie się karmelizować. W tym momencie zmniejszyć gaz i mieszać, łącząc płatki migdałowe z syropem.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, posypujemy je karmelizowanymi płatkami migdałowymi.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz