środa, 9 listopada 2011

wspomnienie lata...czyli pyszne ciasto jagodowe z pianką i karmelizowanymi migdałami

Zima jest coraz bliżej. Powietrze pachnie zimą, węgiel zwożą do kamienic, ludzie poubierani, a ja nie lubię zimna, nie lubię zimy. Nic wtedy nie ma. Ani kwiatów, ani liści, ani owoców. No co to za pora roku? Żeby się ogrzać, wspomnienie lata... a wspomnienie lata to jagody i maliny. Najsmaczniejsze owoce.



Składniki:


ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • kostka masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce

  • jagody/maliny albo jagody i maliny
  • budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru 
karmelizowane płatki migdałowe


  • 1 opakowanie płatków migdałowych
  • ok. 1 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Oddzielić żółtka i białka. Do mąki dodać 4 żółtka i pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć, szybko zagnieść i schłodzić 30 minut w lodówce.


Owoce wymieszać z cukrem i suchym budyniem.
Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę.


Połową ciasta wyłożyć tradycyjną blachę do pieczenia. Na owoce wylać pianę z białek, a na koniec pokruszyć resztę ciasta. 
Piec w 180 stopniach, 50 minut.


W tym czasie zajmujemy się migdałami. Na patelnię wysypać płatki migdałowe, wsypać cukier, wlać wodę i wymieszać. Prażyć na średnim gazie, od czasu do czasu mieszając. Woda powinna odparować, a następnie cukier zacznie się karmelizować. W tym momencie zmniejszyć gaz i mieszać, łącząc płatki migdałowe z syropem.


Po wyjęciu ciasta z piekarnika, posypujemy je karmelizowanymi płatkami migdałowymi.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz