Składniki:
- 3-4 dojrzałe banany
- 1/3 szklanki roztopionego masła (ja roztopiłam połowę kostki masła)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Banany rozgnieść widelcem, wymieszać z roztopionym masłem. Wmieszać w to cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Miksować na jednolitą masę. Mąkę połączyć z sodą oczyszczoną i solę. Dodać do masy i miksować na jednolite ciasto. Przelać do keksówki.
Piec w 170 stopniach, 60 minut.
Smacznego
Też lubimy!!!
OdpowiedzUsuńU nas wersja bez jaja, co by najmłodsze pokolenie mogło zjeść:)
Marlena