Składniki:
- 10 średnich jabłek
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 10 dag rodzynek
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Rodzynki namoczyć, jeżeli mamy ochotę, możemy namoczyć je w rumie. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w kostkę. Jabłka obsypać cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i rodzynkami i schłodzić w lodówce ok. 10 minut. Mąkę połączyć z proszkiem, a w osobnej misce rozbełtać jajka. Następnie dodajemy mąkę do jabłek i wlewamy jajka. Mieszamy aby ciasto oblepiło jabłka. Całość wylewamy na blachę posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułka tartą.
Piec w 170 stopniach, 1,5 godziny.
Smacznego
zabrałam się właśnie za nie, bo dzisiaj nie idę do pracy to sobie zrobię wieczór relaksacyjny :)) dam znać jak wyszło.
OdpowiedzUsuńAga z góry ;)
Własnie się piecze,
OdpowiedzUsuńPięknie pachnie i mam nadzieję, że tak samo będzie smakować:)
Marlena
Zrobiłam. Jest pyszne :))
OdpowiedzUsuń