wtorek, 8 listopada 2011

Uwielbiam cynamon czyli szybkie cynamonowe serduszka z ciasta francuskiego

Gotowe ciasto francuskie zawsze jest w lodówce i czeka na moment, kiedy mamie brak weny na wypiek, a dzieci domagają się czegoś słodkiego. Szybko i smacznie - każdy z nas lubi to połączenie. A jeżeli dodamy do tego cynamon...


A jeśli lubimy niesłodko, możemy takie serduszka zrobić z pesto. Smak serduszek zależy od naszych upodobań i od okoliczności, na których zechcemy zabłyszczeć:)


Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu



Cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto rozwinąć. Posypać częścią mieszanki cukru i cynamonu, następnie każdą połowę ciasta złożyć na pół. Posypać resztą mieszanki cynamonu i cukru i znów każdą połowę złożyć na pół. Lekko docisnąć i złożyć. Powinno powstać coś na kształt rulonika. 
Następnie kroimy nożem plasterki ok 1 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie. Należy pamiętać, żeby utrzymać odstępy, ponieważ serduszka rosną w trakcie pieczenia. Lekko spłaszczyć i posypać cukrem.
Piec w 200 stopniach, około 15 min. Jak zauważymy, że się zarumieniły na górze, należy je przewrócić na drugą stronę.

Smacznego

2 komentarze:

  1. Mówisz, że z pesto też można? :>>>

    OdpowiedzUsuń
  2. można. Ciasto francuskie rozwijasz, smarujesz pesto i składasz jak w opisie. Idealne do piwa:)

    OdpowiedzUsuń