wtorek, 8 listopada 2011

Pani Gruszka nie gorsza od Jabłka czyli czekoladowe ciasto z gruszkami

Skoro był pan Jabłko, to wstyd byłoby nie zaprosić pani Gruszki. A gruszki z naszej dzikiej już prawie gruszy są przepyszne. Uwielbiam je, jak są jeszcze twarde zielone. Już wtedy mają w sobie słodycz. A te, które nie zdążyliśmy zjeść na surowo, lądują w jakimś cieście. Przedstawiam osobistą własną panią Gruszkę.



Gruszka idealnie komponuje się z czekoladą. Nie pozostaje wtedy nic innego, jak wykorzystać ten romans i stworzyć czekoladowe ciasto z gruszkami.




Składniki:

  • 120g miękkiego masła
  • 10 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 10 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 gruszki


Masło utrzeć z cukrem, następnie stopniowo dodawać jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać do masy. Miksować, aż masa będzie gładka. Masę przelać do formy keksówki. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na ósemki i ułożyć na cieście.
Piec w 190 stopniach, 45 minut.

Smacznego

1 komentarz:

  1. Dobrego kakao musisz używać, takie czarne te ciacha Ci wychodzą. Znów myślałam, że ze 2 tabliczki czekolady gorzkiej w środku, a tu tylko kakao... Mniam, Pozdr, MGW

    OdpowiedzUsuń