Jabłka piękne, pyszne i kupiliśmy za dużo. Musiała mama pomyśleć i stworzyć coś pysznego z pysznymi jabłkami. Miały być jabłka pod kruszonką, ale towarzystwo zażyczyło sobie ciasto. No to powstało to:)
widok na kruszonkę;)
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- kostka masła
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka i pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce ok 30 minut.
A w tym czasie możemy zająć się jabłkami.
- ok. 4-6 obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 20 g masła
Jabłka podgotować z masłem, cukrem, imbirem i cynamonem, aż zmiękną. Ostudzić.
Tradycyjną formę do ciasta (ok. 25x36) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Część ciasta wyłożyć na spód formy. ( Trochę mi się sypało, więc musiałam się bawić w wylepianie:P ). Na ciasto nakładamy ostudzone jabłka, a na jabłka kruszymy rękami pozostałą część ciasta.
Piec w 180 stopniach, 50 minut.
Smacznego
Zrobiłam wczoraj, pychotka!!!!!!!
OdpowiedzUsuńTylko ta kruszonka mi taka fajna nie wyszła:( Ale i tak już zjedzone:)
Marlena
Genialny przepis! Naprawdę. Szukałam czegoś takiego i muszę przyznać, że jest to jedna z najlepszych szarlotek, jakie jadłam w zyciu!
OdpowiedzUsuńCiacho przepyszne :) Przepis nieco zmodyfikowałam, tzn na jabłka dodałam jeszcze bezę, zrobioną z 4 białek i odrobiną cukru pudru i dopiero na to kruszonka. Jak dla mnie szarlotka idealna. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń