poniedziałek, 7 listopada 2011

Pan Jabłko w roli głównej czyli szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

Jabłka piękne, pyszne i kupiliśmy za dużo. Musiała mama pomyśleć i stworzyć coś pysznego z pysznymi jabłkami. Miały być jabłka pod kruszonką, ale towarzystwo zażyczyło sobie ciasto. No to powstało to:)


widok na kruszonkę;)


Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • kostka masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka i pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce ok 30 minut.
A w tym czasie możemy zająć się jabłkami.



  • ok. 4-6 obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 20 g masła



Jabłka podgotować z masłem, cukrem, imbirem i cynamonem, aż zmiękną. Ostudzić.
Tradycyjną formę do ciasta (ok. 25x36) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Część ciasta wyłożyć na spód formy. ( Trochę mi się sypało, więc musiałam się bawić w wylepianie:P ). Na ciasto nakładamy ostudzone jabłka, a na jabłka kruszymy rękami pozostałą część ciasta.


Piec w 180 stopniach, 50 minut.

Smacznego

3 komentarze:

  1. Zrobiłam wczoraj, pychotka!!!!!!!
    Tylko ta kruszonka mi taka fajna nie wyszła:( Ale i tak już zjedzone:)
    Marlena

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny przepis! Naprawdę. Szukałam czegoś takiego i muszę przyznać, że jest to jedna z najlepszych szarlotek, jakie jadłam w zyciu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho przepyszne :) Przepis nieco zmodyfikowałam, tzn na jabłka dodałam jeszcze bezę, zrobioną z 4 białek i odrobiną cukru pudru i dopiero na to kruszonka. Jak dla mnie szarlotka idealna. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń