Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jabłko
- imbir/cynamon
- cukier
Ciasto francuskie rozwałkować odrobinę i podzielić nożem na 12 lub 18 równych części (mnie się udało na 18). W połowie kawałków wyciąć kieliszkiem dziurki, a drugą połowę nakłuć widelcem. Jabłko obrać, podzielić na kawałki. Kawałki jabłka ułożyć na połowie ciasta (tego bez dziurek), posypać szczyptą cukru i imbiru. Następnie jabłko przykryć kawałkiem ciasta z dziurką, brzegi zlepić jajkiem. Ja wykorzystałam również kółeczka i nałożyłam je na wystające jabłko. W ten sposób powstały kapelusiki. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem.
Piec w 200 stopniach, około 20-25 minut.
Przed podaniem można obsypać cukrem pudrem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz