Składniki:
ciasto
- 50 dag mąki
- pół szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 15 dag miodu (czyli ok. 1/2 szklanki)
- pół kostki margaryny
- 2 jajka
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść z nich ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Piec je w dwóch identycznych formach prostokątnych, bądź, jeżeli nie mamy dwóch takich samych form, upiec najpierw jedną część, a potem drugą. Pamiętajmy, że pierwszą część wyciągamy z formy dopiero, gdy ostygnie. Formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w 200 stopniach, około 15 minut.
krem
krem
- 0,5 litra śmietanki 30 %
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1-2 łyżki gorącej wody
Śmietankę ubić mikserem na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić, a następnie zmiksować z masą śmietanową.
polewa
polewa
- 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (może być gotowa masa toffi)
- płatki migdałów lub posiekane orzechy
Jeżeli mamy mleko w puszce, należy je gotować ok. 2-3 godzin. Pamiętajmy, że puszka musi być cały czas w wodzie. Otwieramy puszkę dopiero, gdy wystygnie.
Na jedną część ciasta nakładamy krem śmietankowy. Na to kładziemy drugą część ciasta. na wierzchu rozsmarowujemy masę toffi i posypujemy migdałami/orzechami. Ciasto należy schłodzić w lodówce.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz