Składniki:
spód
- 6 białek
- 150 g cukru pudru (ok. 1 szklanka)
- 180 g płatków migdałowych bądź zmielonych orzechów (ok. 1,5 szklanki)
- 40 g kakao (ok. 4 łyżki)
- 100 g gorzkiej posiekanej czekolady
Białka ubić na pianę, najpierw na wolnych obrotach, potem coraz szybszych, dodając stopniowo cukier puder. Pianę delikatnie wymieszać łyżką ze zmielonymi orzechami/migdałami, kakao i posiekaną czekoladą. Przelać do tortownicy, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i z bokami wysmarowanymi masłem.
Piec w 180 stopniach, 17 minut.
Spód ostudzić.
mus
mus
- 4 żółtka
- 6 białek
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 300 g białej czekolady
W metalowej misce umieścić 4 żółtka, 2 łyżki cukru pudru i 200 ml śmietanki. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą, należy pamiętać, aby miska nie stykała się z wodą. Delikatnie mieszać, aż powstanie gęsta i gorąca masa. Gdy masa będzie gorąca, zdjąć z garnka, dodać pokrojone masło i połamaną czekoladę. Mieszać, aż składniki się dokładnie połączą.
Oddzielnie ubić pianę z białek, najpierw na wolnych obrotach, potem coraz szybszych, dodając pozostałe 2 łyżki cukru pudru. Pianę z białek delikatnie połączyć z masą czekoladową.
Wyłożyć na spód i całość schłodzić w lodówce całą noc.
Przed podaniem udekorować kakao.
Smacznego
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń