wtorek, 8 listopada 2011

Banan w mniej ekskluzywnej formie czyli chlebek bananowy

Leżą banany, nabierają ładnego żółtego koloru i nawet nie wiemy, kiedy wyglądają brzydko, niesmacznie. Nikt u mnie w domu nie lubi już takich bananów i zazwyczaj lądowały w koszu. Teraz jest na nie sposób. Szybko, prosto i w sam raz na śniadanie, deser czy po prostu ot tak. Ciasto dla małych i dużych.



Składniki:

  • 3-4 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki roztopionego masła (ja roztopiłam połowę kostki masła)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej



Banany rozgnieść widelcem, wymieszać z roztopionym masłem. Wmieszać w to cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Miksować na jednolitą masę. Mąkę połączyć z sodą oczyszczoną i solę. Dodać do masy i miksować na jednolite ciasto. Przelać do keksówki.
Piec w 170 stopniach, 60 minut.

Smacznego

1 komentarz:

  1. Też lubimy!!!
    U nas wersja bez jaja, co by najmłodsze pokolenie mogło zjeść:)
    Marlena

    OdpowiedzUsuń