wtorek, 21 stycznia 2014

wariacje z seromakowcem na spodzie z herbatników


Jako przykładna żona postanowiłam mężowi memu ciasto upiec, co by w pracy nie było mu smutno... mu i kilku innym ludziskom. A że mężu mój urodziny miał, to i okazja była jak najbardziej odpowiednia :) Postanowiłam wykorzystać to, co mam w kuchni i powstał seromakowiec na herbatnikach. Prosto szybko ale jak smacznie, bo ledwo się uchowało to ciasto w tajemnicy przed młodszym synem Karry.



Składniki:
spód
  • 200 g herbatników 
  • 100 g masła
Herbatniki pokruszyć albo zmiksować w blenderze. Masło roztopić, dodać do herbatników i wymieszać. Masę wyłożyć do prostokątnej formy, ugnieść łyżką i schłodzić w lodówce.

masa makowa
  • 100 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki masy makowej (użyłam gotowej masy)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć mikserem z żółtkami na gładką masę. W drugiej misce masę makową wymieszać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę makową delikatnie wymieszać z masą z żółtek łyżką. 
Masę makową wyłożyć na spód z herbatników.
Piec w 175 stopniach, 20 minut. Ostudzić.

masa serowa
  • 1 kg sera na sernik
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 100 g cukru do wypieków
Ser zmiksować krótko na najmniejszych obrotach, dodając po jednym jajku. Następnie dodać cukier, budyń i zmiksować ser na jednolitą masę. Masę serową wylać na podpieczony spód. 

Piec w 175 stopniach, 40 minut lub do suchego patyczka Ciasto ma się studzić w piekarniku.

smacznego

2 komentarze: