Składniki (w temp. pokojowej):
- 6 jajek
- 1 szkl cukru
- 150 ml oleju
- 2 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- owoce (ok. 1/2 kg wiśni bez pestek)
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając i na koniec wlewać olej, ciągle ubijając. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmiksować w masę z białek.
Ciasto przelać do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzch wysypać owoce, nie dociskając ich do ciasta.
Piec w 170 stopniach, 45 min lub do suchego patyczka.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier.
smacznego
pychota!
OdpowiedzUsuńporywam do kawki:)