Składniki:
ciasto
- 250 ml mleka
- 3/4 szkl cukru
- 200 g masła
- 50 g świeżych drożdży
- 4 szkl mąki
- 4 jajka
- 500 g czarnych porzeczek, umytych, obranych z gałązek
W garnuszku podgrzać mleko, masło i cukier. Podgrzewać, mieszając, do momentu, aż masło się rozpuści. Przelać do miski i dodawać po jednym jajku, miksując. Do masy dodać drożdże, krusząc je palcami i wymieszać albo zmiksować. Przykryć miskę i odłożyć w ciepłe miejsce na ok 1 - 1,5 godziny, aż masa wyrośnie, a raczej bardziej aż się spieni na wierzchu.
Do wyrośniętej masy dodać mąkę i miksować do momentu, aż powstanie jednolita masa. Ciasto jest dośc rzadkie, ale takie ma być.
Prostokątną blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i go również wysmarować masłem. Do blaszki wylać ciasto. Na ciasto wysypać owoce.
kruszonka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 100 g mąki
Na małej patelni rozpuścić masło z cukrem, następnie dodać mąkę i wymieszać.
Następnie taką kruszonkę wysypać na ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić ciasto do piekarnika i podgrzewać w otwartym piekarniku ciasto ok. 15 minut, żeby wyrosło, a następnie zamknąć piekarnik i piec ciasto ok 20-25 minut, aż się zrumieni i do suchego patyczka.
Zostawić do przestygnięcia w uchylonym piekarniku.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
smacznego
Ciasto mojej Babci:)
OdpowiedzUsuńnie ma jak takie swojskie, domowe ciacho:) kocham!
OdpowiedzUsuńPyszne domowe ciasteczko dodatkowo okraszone fajnymi zdjęciami. Aż ślinka cieknie, aby je zjeść. Przy okazji chciałam Was wszystkie zaprosić na nowe forum kobiece. Na forum spotkacie inne kobiety, które aktywnie pragną udzielać się w sieci i rozmawiać na wszelkie kobiece tematy.
OdpowiedzUsuń