Składniki:
- 8 łyżek masła
- 200 g cukru pudru
- 2 całe jajka
- 3 białka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 3 i 1/2 dag drożdży suszonych
- 8 łyżek migdałów zmielonych
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok. 400 g wiśni/czereśni/agrestu
Miękkie masło ubić z 8 łyżkami cukru pudru na krem, dodając po kolei dwa całe jajka. Dodać jogurt, mąkę, sól i drożdże oraz zmielone na proszek migdały (ja zmieliłam blenderem) i cynamon.
Tortownicę wysmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto przełożyć do formy, na ciasto wyłożyć umyte i osuszone owoce.
Piec w 180 stopniach, ok. 40 minut.
Trzy białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru pudru i wyłożyć na ciasto i piec jeszcze 5-10 minut, aż się lekko zrumieni.
Ciasto ostudzić.
Moja rada: aby ciasto drożdżowe się udało, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je na godzinę przed przygotowaniem ciasta z lodówki.
Z drożdży suchych nie trzeba przygotowywać zaczynu, dlatego też przygotowanie ciasta jest dość szybkie.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz