poniedziałek, 4 czerwca 2012

bakłażan w cieście francuskim z mozzarellą czyli ciasteczka z oberżyną w tle


Dziś pierwszy raz (tak, tak, aż wstyd się przyznać) kupiłam bakłażan. Natknęłam się na niego w biedronce i jakoś tak postanowiłam go ogarnąć. Po ostatnich słodkich wypiekach chciałam trochę inaczej, więc dziś padło na to ciekawe w kształcie warzywo. Wielkiego wyboru w składnikach nie miałam. Tradycyjnie było to coś w stylu "czyścimy lodówkę".





Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko do posmarowania
  • 1 bakłażan
  • 2 kulki mozzarelli
  • oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprz
  • oliwa
Bakłażan umyć, pokroić w plastry. Następnie plastry posolić i zostawić na ok. 20 minut na sitku, żeby puścił swoją goryczkę. Po tym czasie opłukać i wytrzeć w ręcznik papierowy. Plastry posmarować odrobiną oliwy i zgrillować na patelni z obu stron. 
Ciasto podzielić na 12 kawałków. Na prostokącie ciasta układać plaster bakłażana, mozzarellę, posypać przyprawami, brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. 
Piec w 180 stopniach, ok. 20-30 minut (do zrumienienia się ciasta).



smacznego

3 komentarze:

  1. Serdecznie zapraszamy na castingi do nowego programu

    kulinarnego MasterChef w tvn

    W linku informacja o programie:

    http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Pozdrawiamy,

    Redakcja,
    MasterChef
    masterchef@tvn.pl

    OdpowiedzUsuń