poniedziałek, 21 maja 2012

łatwe ciasto z truskawkami czyli nareszcie sezon na truskawki


Uwielbiam truskawki w każdej postaci, nawet w tej najdroższej cenie. Koktajl truskawkowy na śniadanie, truskawki z cukrem i śmietaną na przegryzkę i ciasto truskawkowe na deser. To jest to, co tygryski lubią najbardziej. I myślę, że nic więcej dodawać nie trzeba, trzeba tylko spróbować.
Ciasto łatwe, bo wszystko wystarczy tylko wymieszać i tyle. Potem to już wystarczy tylko zjeść, ale z tym nikt nie będzie miał problemu - gwarantuję.
Przepis znalazłam w jednym z wydań specjalnych "Moje gotowanie".





 Składniki:

  • 120 g miękkiego masła
  • 10 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 10 łyżek mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g truskawek (lub innych owoców np. wiśni)
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy
  • cukier do posypania ciasta
Wszystkie składniki ciasta oprócz owoców dokładnie zmiksować na jednolite ciasto. Tortownicę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy. Truskawki opłukać, obrać z szypułek, przekroić na pół i układać na wierzch ciasta. Nie musimy ich wmieszać w ciasto, ponieważ i tak się w nim zatopią. Wierzch posypać cukrem.
Piec w 180 stopniach, ok. 40 minut lub do suchego patyczka.

Możemy podawać na ciepło lub po przestudzeniu.



smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz