wtorek, 17 kwietnia 2012

torcik makowo-jabłkowy czyli coś innego z makiem


Inspirację znalazłam na blogu Moje wypieki. Leżały u mnie jabłka, czekała na swoją kolej masa makowa, to postanowiłam poszukać czegoś, co połączy jedno z drugim i nic się nie zmarnuje. Torcik dobry, mokry, co nie bardzo mi odpowiadało, ale mojemu smakoszowi bardzo smakowało. Jabłka pokroiłam w plasterki, ale następnym razem zetrę je na tarce o grubych oczkach - myślę, że będą bardziej zwarte dzięki temu.




Składniki:
ciasto
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 65 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, szybko zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

masa jabłkowa
  • ok. 750 g kwaśnych jabłek ( 3 duże)
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki zimnej wody
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ok. 800 g gotowej masy makowej
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do garnka. Dodać sok z cytryny, cukier, cynamon i zagotować, a następnie dusić na małym ogniu ok. 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w zimnej wodzie, wlać do jabłek i wymieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Dno wylepić ciastem. Na ciasto wyłożyć połowę masy makowej, na nią masę jabłkową, a na nią resztę masy makowej, wyrównać.
Piec w 180 stopniach, 50 minut.

Studzić w uchylonym piekarniku. 

Ja udekorowałam ciasto roztopioną czekoladą.
Moja rada - ciasto jest lepsze po schłodzeniu w lodówce.



smacznego

1 komentarz:

  1. makowa rozpusta:)
    warto usunąć weryfikację obrazkową przy komentarzach.

    OdpowiedzUsuń