Składniki:
ciasto
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 65 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, szybko zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
masa jabłkowa
- ok. 750 g kwaśnych jabłek ( 3 duże)
- sok z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki zimnej wody
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ok. 800 g gotowej masy makowej
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do garnka. Dodać sok z cytryny, cukier, cynamon i zagotować, a następnie dusić na małym ogniu ok. 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w zimnej wodzie, wlać do jabłek i wymieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Dno wylepić ciastem. Na ciasto wyłożyć połowę masy makowej, na nią masę jabłkową, a na nią resztę masy makowej, wyrównać.
Piec w 180 stopniach, 50 minut.
Studzić w uchylonym piekarniku.
Ja udekorowałam ciasto roztopioną czekoladą.
Moja rada - ciasto jest lepsze po schłodzeniu w lodówce.
smacznego
makowa rozpusta:)
OdpowiedzUsuńwarto usunąć weryfikację obrazkową przy komentarzach.