poniedziałek, 23 kwietnia 2012

sernik grecki czyli sernik bez sera


Sernik bez sera? Możliwe? Jasne, że możliwe i jakie pyszne i nikt Ci nie uwierzy, że nie ma w nim ani odrobiny sera. Za to jest dumny jogurt grecki. Sernik wyrósł mi tak, że mało z formy nie uciekł. Dekoracja to nasza inwencja twórcza. Ja spełniłam życzenie męża i zrobiłam na sernik mus czekoladowy, ale może to być lukier, cukier puder czy polewa czekoladowa. 




Składniki:
kruchy spód
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
Mąkę połączyć z cukrem, posiekać z zimnym masłem, dodać żółtka i szybko wyrobić. Zawinąć w folię i schłodzić w zamrażalniku.

masa serowa
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka i sok z 1 cytryny
Żółtka ubić z cukrem na białą i puszystą masę. Dodać mąkę i wymieszać. Następnie dodać jogurt i cukier waniliowy, sok i startą skórkę z cytryny i całość wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać ją w masę serową.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. 
Dno wylepić ciastem i podpiec je w 180 stopniach około 10 minut.

Następnie wylać na podpieczony spód masę z jogurtu.
Piec w 180 stopniach, 50-60 minut (do suchego patyczka).

polewa mousse au chocolat
  • 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kawy Nesca
  • 1 łyżka masła
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zdjąć z garnka, dodać masło. Żółtka utrzeć z połową cukru i dodać do czekolady, wymieszać. Kawę zaparzyć w minimalnej ilości wody i ostudzić. Białka ubić na pianę i wmieszać w czekoladę, dolewając ostudzoną kawę. Wylać na ostudzony sernik i schłodzić w lodówce.



smacznego

2 komentarze:

  1. MAM INNY PRZEPIS I SERNIK WYCHODZI WYSOKI NA MINIMUM 10 CM A SMAK NIEBIAŃSKI

    OdpowiedzUsuń
  2. Moj niestety opadl - pewnie dlatego ze dluzej trzymalam w piekarniku (musialam, bo patyczek wciaz byl mokry)...Ale smak super!

    OdpowiedzUsuń