Składniki:
kruchy spód
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 1 żółtko
Mąkę połączyć z cukrem, posiekać z zimnym masłem, dodać żółtka i szybko wyrobić. Zawinąć w folię i schłodzić w zamrażalniku.
masa serowa
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 400 g jogurtu greckiego
- 3 łyżeczki mąki
- 1 cukier waniliowy
- skórka i sok z 1 cytryny
Żółtka ubić z cukrem na białą i puszystą masę. Dodać mąkę i wymieszać. Następnie dodać jogurt i cukier waniliowy, sok i startą skórkę z cytryny i całość wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać ją w masę serową.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
Dno wylepić ciastem i podpiec je w 180 stopniach około 10 minut.
Następnie wylać na podpieczony spód masę z jogurtu.
Piec w 180 stopniach, 50-60 minut (do suchego patyczka).
polewa mousse au chocolat
- 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 3 jajka
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki kawy Nesca
- 1 łyżka masła
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zdjąć z garnka, dodać masło. Żółtka utrzeć z połową cukru i dodać do czekolady, wymieszać. Kawę zaparzyć w minimalnej ilości wody i ostudzić. Białka ubić na pianę i wmieszać w czekoladę, dolewając ostudzoną kawę. Wylać na ostudzony sernik i schłodzić w lodówce.
smacznego
MAM INNY PRZEPIS I SERNIK WYCHODZI WYSOKI NA MINIMUM 10 CM A SMAK NIEBIAŃSKI
OdpowiedzUsuńMoj niestety opadl - pewnie dlatego ze dluzej trzymalam w piekarniku (musialam, bo patyczek wciaz byl mokry)...Ale smak super!
OdpowiedzUsuń