niedziela, 8 stycznia 2012

Jabłecznik bo pyszne jabłka i cudowny cynamon


Kupiliśmy mnóstwo jabłek i teraz mamo myśl, co z nich zrobisz. No to mama poszukała, pokopała i znalazła przepis na jabłecznik na Kwestii Smaku. Jabłecznik prosty czyli ciasto z serii "wszystko mam w domu". Zabrałam się za niego wczoraj o 22, zapach cynamonu w domu to jest to, co uwielbiam. Ciasto pyszne, maślane. Można podawać z lodami waniliowymi. Ja dodatkowo zrobiłam w maje foremce dla chłopców. To była moja niespodzianka na śniadanie dla nich.







Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (ja dałam 2 suche budynie śmietankowe)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • kostka masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru (można dać mniej)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 3-4 średnia jabłka
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
W misce wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce utrzeć masło z 1/2 cukru na puszystą i białą masę. Resztę cukru wymieszać z cynamonem. Do masła dodawać po jednym jajku, nadal ucierając, aż się wszystko dokładnie połączy. Zmniejszyć obroty w mikserze na minimum i dodawać na zmianę mieszankę z mąki i mleko, na 3 razy. 
Połowę masy wyłożyć na sód wysmarowanej masłem tortownicy. Na ciasto wyłożyć jabłka, mogą na siebie nachodzić. Jabłka posypać połową mieszanki cukru i cynamonu. Na to wyłożyć resztę ciasta i posypać resztą mieszanki cukru i cynamonu.
Piec w 190 stopniach, 35 - 40 minut (do suchego patyczka). 


Smacznego



3 komentarze: