poniedziałek, 7 listopada 2011

Pan Jabłko w kolejnej odsłonie czyli serowe ciasteczka z jabłkiem

Skoro tych jabłek już tak dużo. Skoro one takie dobre. To trzeba wykorzystać je, gdzie się da i jak się da. Tym razem idealny przepis dla dzieciaków. Ciasteczka idealne na przegryzkę. Możemy z nich stworzyć ciasteczka sezonowe. Idealnie smakują z jagodami, malinami czy też każdym innym owocem, który wpadnie nam w rękę.




Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g białego sera (twaróg) - miałam twaróg półtłusty
  • 250 g masła
  • 3 jabłka
  • cukier puder do dekoracji



Jabłka obrać, wydrążyć gniazdka, pokroić w ósemki. 
Mąkę wyrobić z serem i ogrzanym do temperatury pokojowej masłem. Rozwałkować jak ciasto na pierogi. Szklanką wykrawać krążki. Na krążek nakładać po jednym kawałku jabłka, złożyć na pół i skleić na rogach. Środek zostawić otwarty.


Piec w temperaturze 180 stopni, 25-30 minut.

Smacznego

7 komentarzy:

  1. Piekłam . Pyszne. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam dziś te ciastka - są przepyszne. Ani za słodkie, ani za cierpkie. Znikają w okamgnieniu, ale to przecież dobrze, prawda ;-) ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, naprawdę pyszne, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Karra, że też ja wcześniej nie zrobiłam tych ciastek. Są PRZEPYSZNE!!!!! Dzięki za bloga i za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakują:) prosty przepis, a jakie cudeńka wychodzą:)

      Usuń
  5. upieklam, jestem hardcorem, pomnożyłam przepis razy dwa i piekę właśnie drugą turę, oj chyba zagoszcze tu na stałe :) ciasteczka zapierdalają z prędkością światła i są bardzo blisko boskości :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Głosowałam, upiekłam i jadłam:)
    Przepis i blog poszedł dalej w świat:)
    I to nie głupi pomysł piec z podwójnej ilości:)))
    Ellgie.

    OdpowiedzUsuń