poniedziałek, 7 listopada 2011

A może tak warzywo czyli rogaliki marchewkowe z nadzieniem

Owoce i owoce... a może by tak wykorzystać jakieś warzywo? Wdzięcznym materiałem do tworzenia słodkości jest marchewka, a jeżeli do tego mamy w domu niejadka, który warzyw nie ruszy, możemy mu wspaniale je przemycić w ciastkach. Rozpieszczają wszystkie zmysły. Cieszą oczy i żołądek.




Składniki:

  • kostka masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 200 g tartej marchwi
  • powidła/dżem/jabłka/nutella - co kto lubi. Wybór nadzienia dowolny.

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm. Wycinać trójkąty. Na środek trójkąta nałożyć nadzienie i zwijać od najszerszego końca do najwęższego. W ten sposób powstaną rogale. 

Pieczemy w 180-190 stopniach, 40 minut.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz