wtorek, 15 listopada 2011

na bogato czyli kruche ciasto milionera

Karmel dobry na wszystko. Kruche ciasto milionera to rozkosz dla podniebienia na bogato. Właściwie nic więcej nie trzeba pisać, tego trzeba spróbować. Daaaawno temu znalazłam ten przepis. To byly moje początki w internecie, pierwsze chyba zetknięcie się z galerią potraw. 



Składniki:




ciasto

  • 175 g maki pszennej
  • 125 g pokrojonego masła
  • 50 g cukru pudru

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone masło, szybko zagnieść. Wyłożyć ciastem blachę wysmarowaną tłuszczem bądź wyłożoną papierem. Nakłuć ciasto widelcem.
Piec w 190 stopniach, 20 minut.


masa toffi

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego

Mleko gotować ok 2-3 godzin. Należy pilnować, aby puszka była cały czas cała w wodzie.

Masę toffi wylewamy na upieczony spód. Na to wylewamy polewę czekoladową (może to być gotowa polewa bądź roztopiona gorzka czekolada).

Ciasto chłodzimy w lodówce kilka godzin.

Smacznego

5 komentarzy:

  1. ło ludzie, umarłam... chcę TO! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiej wielkości blacha? STANDARDOWA? A czy może być forma do tarty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam prostokątnej, ale myslę, ze do tarty też może być, tylko może ci wyjść tyle ciasta, ze na dwie blachy pójdzie:)

      Usuń
    2. Dzięki, rozumiem że ten spód ma być dosyć płaski?

      Usuń
    3. tak, tak, raczej płaski, nie wyrośnięty. No jak ciasto kruche.

      Usuń