Składniki:
ciasto
ciasto
- 175 g maki pszennej
- 125 g pokrojonego masła
- 50 g cukru pudru
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone masło, szybko zagnieść. Wyłożyć ciastem blachę wysmarowaną tłuszczem bądź wyłożoną papierem. Nakłuć ciasto widelcem.
Piec w 190 stopniach, 20 minut.
masa toffi
masa toffi
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
Mleko gotować ok 2-3 godzin. Należy pilnować, aby puszka była cały czas cała w wodzie.
Masę toffi wylewamy na upieczony spód. Na to wylewamy polewę czekoladową (może to być gotowa polewa bądź roztopiona gorzka czekolada).
Ciasto chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Smacznego
ło ludzie, umarłam... chcę TO! :)
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości blacha? STANDARDOWA? A czy może być forma do tarty?
OdpowiedzUsuńja użyłam prostokątnej, ale myslę, ze do tarty też może być, tylko może ci wyjść tyle ciasta, ze na dwie blachy pójdzie:)
UsuńDzięki, rozumiem że ten spód ma być dosyć płaski?
Usuńtak, tak, raczej płaski, nie wyrośnięty. No jak ciasto kruche.
Usuń