poniedziałek, 7 listopada 2011

Kocham księżyc czyli rogaliki z nadzieniem

Jak już tak jesteśmy przy rogalikach, to zostańmy jeszcze chwilę. Może być, że nie ma marchewki w domu. Wyszła na rosół, albo romansuje z groszkiem. To zróbmy normalne rogaliki z nadzieniem. Serce rogalików według uznania. Co kto lubi, co kto ma. U mnie trzech facetów i każdy lubi coś i oczywiście każdego trzeba zadowolić. Robię z jabłkiem, nutellą, dżemem. Od wyboru do koloru.


Składniki:

  • 250 g białego sera (twaróg półtłusty)
  • kostka margaryny/masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • nadzienie: powidła/dżem/nutella/jabłka/co kto lubi



Twaróg, margarynę, mąkę i cukier zagniatamy na jednolite ciasto. Odstawiamy do lodówki na 1 h. Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm. Wykrawamy trójkąty. Na środek trójkąta kładziemy nadzienie i zwijamy rogalik od najszerszego końca do najwęższego. Tak powstanie rogalik.


Piec na blaszce wyłożonej papierem w odstępach.
Piec w temperaturze 190 stopni, aż będą miały złocisty kolor.


Smacznego

6 komentarzy:

  1. Pyszne, ale bede oglądac a nie piec, bo jednakowoz mam 2 lewe ręce;)
    To ja Olina.

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tam oj tam... Olina takie piękne foczki mi wyszły, spróbuj może i Tobie się uda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne te rogaliki. Moja mama kiedys takie robila. Jej ciasto plywalo we wodzie.Jak dla mnie bylo to za bardzo skaplikowane. Teraz chetnie wyprubuje z Twojego przepisu ;)
    sewa

    OdpowiedzUsuń
  4. sewa takie pływające w wodzie też mam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Karra czy ten twarog trzeba jakos przez maszynke zmielic czy jak? Wydaje mi sie, ze beda grudki w ciescie, a moze dodac serek homogenizowany?
    Pozdrawiam
    sewa

    OdpowiedzUsuń
  6. Sewa nic nie mieliłam. korzystałam z normalnego twarogu, wystarczy dobrze rozgnieść w rękach.

    OdpowiedzUsuń