niedziela, 13 maja 2012

rurki z ciasta francuskiego z kremem bo dostałam w prezencie od jednej szalonej foremki


I jak już dostałam, to nie mogą przecież leżeć i się kurzyć. Wbrew temu, co słyszałam i czytałam, wcale nie ma z tym dużo zachodu, a nawet przeciwnie. Fajna zabawa i szybko smakołyk. I jeszcze jedno... bardzo, ale to bardzo przypominają mi te rurki dzieciństwo. Rurki to jeden z tych smakołyków, które smakują wszystkim, dodają szyku, a możemy je zrobić zawsze. Dziś prezentuję z ciasta francuskiego.





Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • cukier do obtoczenia
  • masło do wysmarowania foremek
krem budyniowy czekoladowy
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g masła
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 10 pasków. Foremki do rurek wysmarować dokładnie masłem. Jajko rozmącić. Na rurkę nawijać spiralnie pasek z ciasta tak, żeby lekko na siebie nachodził. Następnie posmarować każdą rurkę rozmąconym jajkiem i obtoczyć w cukrze. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach do zarumienienia, ok. 20-30 minut.

Masło na krem wyjąć z lodówki, żeby było miękkie. Z 400 ml mleka odlać ok. 1/2 szklanki, a resztę zagotować. Do mleka w szklance wsypać budyń, mąkę i kakao i dokładnie wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Jak mleko się zagotuje, wlać zawartość szklanki i mieszać dokładnie, aż budyń zgęstnieje. Miękkie masło utrzeć mikserem (można dodać cukier waniliowy), aż będzie puszyste. Następnie dodawać po 2 łyżki budyniu i nadal miksować. 

Z ostudzonych rurek wyjąc delikatne foremki i następnie szprycą nadziewać je kremem budyniowym.



smacznego

6 komentarzy:

  1. Też planuję kupić takie foremki do zrobienia rurek, bo to super sprawa :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale! Foremki mam od roku, ale jeszcze nie testowalam. Nagle nabralam ogromnej ochoty, by w koncu to zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, bo ani to specjalnie trudne, a jakie smaczne:) bałam sie tego, a okazało się, że nie takie rurki straszne, jak je malują;) pozdrawiam

      Usuń
  3. Super Ci wyszły, mi okropnie pękały przy zdejmowaniu z foremek, ale może za mało masłem posmarowałam, albo co inne ;)) ale cieszę się, że Ci takie ładne wyszły :D
    Sąsiadka A.K. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. a widzisz,widzisz ;) jakie fajne ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Użaliło mi się i zamówiłam na allegro takie foremki. A skoro kupiłam foremki, należało przecież zrobić z nich użytek i upiec rurki - więc upiekłam. Wyszły pyszne, pieką się szybko, a znikają jeszcze szybciej ;-).
    Amor

    OdpowiedzUsuń