piątek, 23 grudnia 2011

Biały sernik z pomarańczowym lukrem czyli święta pełną gębą


Teraz ja postanowiłam upiec coś na święta i nie miało to być żadne fiu bździu, tylko jakieś rasowe ciasto. Znalazłam kilka fajnych przepisów, ale nie wiadomo dlaczego uparłam się, że to wizytowe ciasto będzie sernikiem. Super przepis na biały sernik, super słodki, z białą czekoladą, na ciemnym spodzie z gorzką czekoladą, a do tego pomarańczowy lukier, znalazłam na blogu Kwestia smaku. Sernik wbrew pozorom bardzo łatwy, a na pewno zrobi furorę na niejednej uroczystości. Jestem z siebie dumna i oczywiście już musiałam spróbować;)




Składniki:


spód:

  •  2 białka
  • 50 g cukru pudru
  • 60 g płatków migdałowych posiekanych
  • 1,5 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
masa serowa:
  • 1 kg zmielonego sera (ja kupiłam gotowy ser sernikowy w wiaderku)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu suchego
  • 530 g słodzonego mleka skondensowanego (duża puszka)
  • 3 białka
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g białej czekolady
  • 300 g gęstej śmietany 12% lub 18%
lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • skórka starta z 1 pomarańczy
Najpierw robimy spód. 
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier puder, ciągle ubijając. Pianę delikatnie połączyć z migdałami, cynamonem, kakao i czekoladą. przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia z wysmarowanymi masłem bokami.
Piec w 180 stopniach, 13-15 minut.

W tym czasie robimy masę serową.
Do dużej miski przekładamy ser, dodajemy mąkę lub budyń i miksujemy. Następnie wlewamy mleko skondensowane, białka, sok, startą skórkę z pomarańczy i cukier waniliowy i krótko miksujemy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, w metalowej miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Roztopioną czekoladę dodajemy do masy serowej i szybko, energicznie mieszamy łyżką.  

Masę serową przelewamy do tortownicy na podpieczony spód.
Piec w 180 stopniach, 30 minut.

Następnie wyjmujemy sernik, rozprowadzamy na nim śmietanę i pieczemy jeszcze w 180 stopniach ok 13-15 minut (ja piekłam 20 minut).
Ostudzić.

Na koniec przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli lukier jest za rzadki dodajemy cukier puder, a jeżeli za gęsty dodajemy odrobinę soku. Polewamy nim sernik.

Sernik chłodzimy w lodówce, w formie bez boków, wtedy jest najlepszy. Do zjedzenia nawet po 3-4 dniach.

Smacznego

4 komentarze:

  1. Wygląda niesamowicie! Musi smakować obłędnie, jak ja dawno nie jadłam sernika!;) Cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędnie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje - mniam mniam - pozdro Ania i Łuki

    OdpowiedzUsuń
  3. Robie ten sernik na Swieta zobaczymy jak wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Biore sie za zrobienie tego sernika na Swieta zobaczymy jak mi wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń