Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- cukier do obtoczenia
- masło do wysmarowania foremek
krem budyniowy czekoladowy
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 400 ml mleka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- 100 g masła
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 10 pasków. Foremki do rurek wysmarować dokładnie masłem. Jajko rozmącić. Na rurkę nawijać spiralnie pasek z ciasta tak, żeby lekko na siebie nachodził. Następnie posmarować każdą rurkę rozmąconym jajkiem i obtoczyć w cukrze. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach do zarumienienia, ok. 20-30 minut.
Masło na krem wyjąć z lodówki, żeby było miękkie. Z 400 ml mleka odlać ok. 1/2 szklanki, a resztę zagotować. Do mleka w szklance wsypać budyń, mąkę i kakao i dokładnie wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Jak mleko się zagotuje, wlać zawartość szklanki i mieszać dokładnie, aż budyń zgęstnieje. Miękkie masło utrzeć mikserem (można dodać cukier waniliowy), aż będzie puszyste. Następnie dodawać po 2 łyżki budyniu i nadal miksować.
Z ostudzonych rurek wyjąc delikatne foremki i następnie szprycą nadziewać je kremem budyniowym.
smacznego
Też planuję kupić takie foremki do zrobienia rurek, bo to super sprawa :D
OdpowiedzUsuńWspaniale! Foremki mam od roku, ale jeszcze nie testowalam. Nagle nabralam ogromnej ochoty, by w koncu to zrobic :)
OdpowiedzUsuńpolecam, bo ani to specjalnie trudne, a jakie smaczne:) bałam sie tego, a okazało się, że nie takie rurki straszne, jak je malują;) pozdrawiam
UsuńSuper Ci wyszły, mi okropnie pękały przy zdejmowaniu z foremek, ale może za mało masłem posmarowałam, albo co inne ;)) ale cieszę się, że Ci takie ładne wyszły :D
OdpowiedzUsuńSąsiadka A.K. ;)
a widzisz,widzisz ;) jakie fajne ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńUżaliło mi się i zamówiłam na allegro takie foremki. A skoro kupiłam foremki, należało przecież zrobić z nich użytek i upiec rurki - więc upiekłam. Wyszły pyszne, pieką się szybko, a znikają jeszcze szybciej ;-).
OdpowiedzUsuńAmor