A jeśli lubimy niesłodko, możemy takie serduszka zrobić z pesto. Smak serduszek zależy od naszych upodobań i od okoliczności, na których zechcemy zabłyszczeć:)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka cynamonu
Cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto rozwinąć. Posypać częścią mieszanki cukru i cynamonu, następnie każdą połowę ciasta złożyć na pół. Posypać resztą mieszanki cynamonu i cukru i znów każdą połowę złożyć na pół. Lekko docisnąć i złożyć. Powinno powstać coś na kształt rulonika.
Następnie kroimy nożem plasterki ok 1 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie. Należy pamiętać, żeby utrzymać odstępy, ponieważ serduszka rosną w trakcie pieczenia. Lekko spłaszczyć i posypać cukrem.
Piec w 200 stopniach, około 15 min. Jak zauważymy, że się zarumieniły na górze, należy je przewrócić na drugą stronę.
Smacznego
Mówisz, że z pesto też można? :>>>
OdpowiedzUsuńmożna. Ciasto francuskie rozwijasz, smarujesz pesto i składasz jak w opisie. Idealne do piwa:)
OdpowiedzUsuń