Składniki:
- 5 łyżek mąki
- 300 g sera twarogowego
- 3 jaja
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- (można dodać smażoną skórkę pomarańczową wg przepisu, zrobiłam bez)
Jaja wybić, oddzielić żółtka od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na kogel mogel, połączyć z twarogiem i szczyptą soli (opcjonalnie ze skórką pomarańczową). Z białek ubić pianę i wmieszać z ciasto twarogowe delikatnie mikserem, przesypując mąką z proszkiem.
Łyżką moczoną w tłuszczu nakładać ciasto na gorący tłuszcz, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Można podawać z cukrem pudrem lub dżemem, bo akurat zrobiłam truskawkowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz