Składniki:
spód
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Herbatniki pokruszyć albo zmiksować w blenderze. Masło roztopić, dodać do herbatników i wymieszać. Masę wyłożyć do prostokątnej formy, ugnieść łyżką i schłodzić w lodówce.
masa makowa
- 100 g masła
- 2 płaskie łyżki mąki
- 2 żółtka
- 2 szklanki masy makowej (użyłam gotowej masy)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć mikserem z żółtkami na gładką masę. W drugiej misce masę makową wymieszać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę makową delikatnie wymieszać z masą z żółtek łyżką.
Masę makową wyłożyć na spód z herbatników.
Piec w 175 stopniach, 20 minut. Ostudzić.
masa serowa
- 1 kg sera na sernik
- 4 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 100 g cukru do wypieków
Ser zmiksować krótko na najmniejszych obrotach, dodając po jednym jajku. Następnie dodać cukier, budyń i zmiksować ser na jednolitą masę. Masę serową wylać na podpieczony spód.
Piec w 175 stopniach, 40 minut lub do suchego patyczka Ciasto ma się studzić w piekarniku.
smacznego
ale super sernik :)
OdpowiedzUsuńextra:) bardzo pomysłowo:)
OdpowiedzUsuń