Nazwa ciast niezbyt ciekawa i bardzo trudno znaleźć jakieś informacje na temat dokładnego pochodzenia tego ciasta. Kladdkaka to tradycyjne ciasto szwedzkie, tzw. czekoladowe ciasto z zakalcem. Trochę przypomina mi brownie, ale zdecydowanie lepsze w smaku i ciekawe w konsystencji. Dlatego ciasto z zakalcem, ponieważ Kladdkaka nie wyrasta jak normalne znane nam ciasta, jest dość zbite i mokre w środku. Ale to idealne ciasto na szybkie dodanie sobie energii. W przepisie było kakao, ja jednak zamiast tego dałam roztopioną czekoladę gorzką. Myślę, że to zdecydowanie podniosło walory smakowe. Kladdkaka to szwedzki raj w pigułce. I co ważne jest to ciasto szybkie, proste i ekonomiczne, bez zbędnych wyszukanych produktów i marnowania czasu. Zajęło mi ono dosłownie chwilkę, między jednym smsem od męża, czy coś upiekę czekoladowym, a drugim moim, że już się robi.
Składniki:
- 150 ml mąki
- 300 ml cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 100 ml roztopionego masła (ja dałam 100 g czyli 1/2 kostki)
- szczypta soli
- 100 g roztopionej gorzkiej czekolady (w przepisie były 4 łyżki kakao)
Mikserem ubić jajka z cukrem na białą i puszystą masę. W 3 partiach dodawać mąkę z solą, nadal miksując. Masło roztopić i lekko ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Do masła wlać czekoladę (lub dodać kakao) i dodać cukier waniliowy i wymieszać. Następnie wlać do mąki z jajkami i wymieszać.
Piec w tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, ja piekłam w formie z kominkiem.
Piec w 180 stopniach, 20-25 minut.
Moją Kladdkaka udekorowałam roztopioną gorzką czekoladą wymieszaną z łyżką masła.
smacznego
hej,
OdpowiedzUsuńkladdig to lepki
a kaka to ciasto (czyta sie na szczescie koka;)
to najpopularniejsze ciasto czekoladowe w Szwecji i rzeczywiscie- bardzo dobre
a Twoje wyglada smakowicie:)
Miszmisz
Dzieki za info. Szczerze przyznam, ze szukalam dokladniejszych informacji na temat tego pysznego ciasta i trudno cos znalezc. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWOW..ale to ciasto musi byc pyszne..dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńJesli moge dodac cos od siebie. Kladdkaka to nic innego jak w tlumaczeniu klejace ciasto. Nie powinno sie go robic w formie do babki bo traci to co najlepsze- przestaje sie kleic. To samo dotyczy dodawania czekolady zamiast kakao. piecze sie je w 175 stopniach od 15 do 20 minut max. Cisto powinno byc w srodku niedopieczone, klejace sie, ciagnace wrecz. Podaje sie je z bita smietana. Z pozdrowieniami ze Szwecji Pasjonatka Kucharzenia
OdpowiedzUsuńdzięki za info. Szukałam więcej informacji na temat tego ciasta i ciężko coś znaleźć:) Fajnie, że czytają mnie osoby z zagranicy, które mogą przybliżyć mi ciasta i ich pochodzenie. Ciasto mimo czekolady wyszło klejące w środku, ale rzeczywiście być może powinno być bardziej. Ale moje kucharzenie to takie wariacje na temat... :D dzięki i pozdrawiam
Usuń