niedziela, 19 lutego 2012

zapiekanka na cieście francuskim czyli z cyklu czyścimy lodówkę


Najlepszym planem na kolację, jest brak planu. Wtedy do głosu dochodzi nasza kreatywność i powstaje najcudowniejsza kolacja świata - jak to określił mój synek. Najpyszniejszy brak pomysłu na kolację...







Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • szynka
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • tarty żółty ser
  • sól, pieprz
Ale jeżeli chodzi o składniki, to najważniejsze są tylko ciasto, śmietana i jajka. Reszta zależy od tego, na co mamy ochotę, czy też od tego, co mamy w lodówce. Ja wyczyściłam z tego, co miałam.

Na maśle zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać por i chwilę podusić. Następnie dodać szynkę i podsmażyć kilka minut. Na sam koniec dodać odsączoną czerwoną fasolę i chwilę jeszcze podusić i doprawić. Patelnię zdjąć z ognia. Jajka rozrobić w śmietance i wlać do farszu.
Ciasto francuskiego wyłożyć w formie na papierze do pieczenia tak, aby ciasto lekko nachodziło na boki.
Farsz wylać na ciasto, posypać serem.
Piec w 180-200 stopniach, ok. 15-20 minut (aż się ciasto zarumieni, a farsz zetnie).



smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz