Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (kupuję zawsze w biedronce)
- 250 g pieczarek
- 1 kubek śmietany 18%
- 200 g startego żółtego sera
- 3 średnie cebule
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- kilka pokrojonych w kostkę plasterków szynki
Formę do tarty wysmarować masłem i przełożyć do niej ciasto francuskie, nadmiar odciąć nożem. Nakłuć widelcem. Przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem/fasolą. Podpiec w 200 stopniach ok. 15-20 minut.
Teraz możemy zabrać się za przygotowywanie farszu. Masło rozgrzać na patelni. Cebulę posiekać drobno, zeszklić na maśle. Dodać pieczarki i podusić, aż zmiękną. Dorzucić szynkę i chwilę podusić. Zestawić z ognia do wystudzenia. Śmietanę wymieszać z jajkiem i dodać 1/2 startego sera. Przelać do pieczarek i dobrze wymieszać. Farszy wyłożyć na ciasto, posypać resztą tartego sera i zapiec w piekarniku w 200 stopniach, ok 15-20 minut. Aż farsz się zetnie, a ser zarumieni.
Smacznego
Bardzo sympatycznie wygląda, a do tego bardzo lubię ciasto francuskie. Pychota :)
OdpowiedzUsuń