piątek, 1 marca 2013

Dzień kobiet z Paola i ciastem cappuccino ... bo nam się też należy odrobina przyjemności


Zauważyłam, że piekę wiecznie coś dla kogoś. Murzynka dla męża mego jedynego, ciasteczka dla Maksa, ciasto z owocami dla Olka i tak w kółko. Według życzenia tych, których kocham, powstaje ciągle coś pysznego. Ale postanowiłam zrobić coś dla siebie, coś dla kobiet. A że dzień kobiet się zbliża wraz z wiosną, więc wskoczyłam w idealnym moment. W tym moim męskim domu, w otoczeniu samych mężczyzn (psicy nie liczę ;) ) jestem jedyną kobietą i jak sobie sama nie upiekę, to nie będzie. No i powstało ciasto cappuccino nasączone syropem żurawinowym. Bo uwielbiam takie smaki, bo żurawina ma fajny smak i mogłabym jeść i pić ją na okrągło, ze wszystkim.




Składniki:
ciasto

  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
  • 150 g cukru

Masło utrzeć mikserem na białą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić i następnie dodać do utartego masła i zmiksować. W 1 łyżce gorącej wody rozpuścić kawę i wmiksować do masy. Nadal miksując dodać cukier. Białka oddzielić od żółtek, a następnie dodawać po jednym żółtku do masy, ciągle miksując. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie szpatułką wmieszać ją do masy. 

Ciasto przełożyć do kwadratowej lub mniejszej prostokątnej formy (ja podzieliłam je na dwie części i najpierw upiekłam jeden blat, a potem drugi. Dla mnie to wygodniejsze, niż przecinanie po upieczeniu prostokątnego blatu ciasta na dwie części).
Piec w 170 stopniach, 15 minut (jeżeli pieczemy dwa osobne blaty) lub 30 minut (jeżeli pieczemy jeden blat ciasta, a następnie będziemy go przekrajać po ostudzeniu na dwie części)

nasączenie

  • 2 łyżki likieru kawowego (ale możemy zastąpić go 3 łyżkami mocnej zaparzonej herbaty)
  • 3 łyżki syropu żurawinowego Paola
Ostudzone blaty ciasta nasączyć mieszanką likieru/herbaty i syropu żurawinowego Paola.

krem cappuccino
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki 36 %
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 50 g cappuccino w proszku
Serek mascarpone utrzeć mikserem, a następnie wymieszać z cappuccino. 
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i ostudzić.
Śmietanka 36 % powinna być bardzo dobrze schłodzona, polecam też chłodzenie miski i ubijaczy z miksera w lodówce przez chwilę. Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier, dalej miksować. Następnie wlewać przestudzoną żelatynę, ciągle miksując.. Ubitą masę dodać do masy z serka mascarpone i wymieszać.

Wystudzone i nasączone syropem żurawinowym blaty ciasta przełożyć kremem cappuccino.

Na górę ciasta
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 20 g cappuccino w proszku lub opcjonalnie 1 łyżka syropu żurawinowego Paola
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i ubić. Wyłożyć na wierzch ciasta i posypać cappuccino lub dekoracyjnie polać syropem żurawinowym.

Ciasto przechowywać w lodówce.

smacznego

1 komentarz: